bindu header image

Društvo za osebnostni razvoj in proučevanje starih tradicij, kultur in znanj

slika

INFO


facebook stran

Copyright Bindu

Rebirthing - krožno povezano dihanje

 

spletna prijavnica

KDAJ: v pripravi

VODI: v pripravi

KJE: Ljubljana

CENA: 60 €

PRIJAVA: spletna prijavnica  Prijave so odprte do 

 

Z vsakim vdihom se simbolno rodimo, z vsakim izdihom simbolno umremo. Na dan se to zgodi v povprečju 20.000-krat. Pljuča odraslega človeka so površina, ki presega 70 kvadratnih metrov. V pljučih je preko 300 tisoč milijonov kapilar (drobnih žil). Če bi jih sešili skupaj, bi dobili žilo, dolgo 2400 kilometrov.

 

KROŽNO POVEZANO DIHANJE (rebirthing)

 
Je izredno učinkovita dihalna tehnika s takojšnjimi učinki. Po določenem času jo lahko uporabljate tudi sami doma. Z njo se je mogoče osvoboditi (ne)zavednih blokad, ki so nastale v telesu zaradi fizičnih in emocionalnih stresov.
 
Le redki odrasli dihajo dovolj močno in globoko. Vzroke, da ne izkoriščamo celotnega dihalnega aparata, večinoma najdemo v tem, da smo se od zgodnjega otroštva naprej zapirali v situacijah, ki so za nas bile boleče, napete, zaskrbljujoče, stresne in nevarne. To vse je pustilo odtise v našem fizičnem telesu. 
 
Dihu lahko povrnemo njegov potencial z različnimi dihalnimi tehnikami in vajami. Da pa bi se sprostila tudi energija, vezana na neprijeten dogodek, potrebujemo pomoč strokovnjaka, ki nas varno popelje skozi tak proces. Kajti ravno energija, vezana na dogodek, je namreč ta, ki je za človeka obremenilna.  
 
"Osupljivo, kako močno so v telesu zapisane naše izkušnje, tudi najzgodnejše. Po uvodnih napotkih in razlagi smo brez vnaprejšnjega cilja samo dihali in čakali, kateri dogodek (čustvo, težava, blokada) se bo pojavil v telesu. Bili smo presenečeni nad spoznanjem, kako jasno nam telo spregovori, če mu dopustimo, in koliko moči se v nas sprosti, kadar smo sposobni sprejeti resnico, četudi ta ni vedno prijetna." 
 
 
Veliko odraslih opaža, da jih nekaj bremeni, zavira, jemlje energijo, pa niti ne vedo, kaj to dejansko je, torej se z vzrokom ne znajo spoprijeti. Ste vedeli, da je za večino ljudi rojstvo naporen in travmatičen dogodek?
 
VZORCI
S temperature 37 stopinj, kolikor jih ima plodovnica, iz popolne teme, v kateri smo se razvijali 9 mesecev, iz varnega okolja, nekakšnega raja, kjer nam ni bilo potrebno početi nič, se rodimo v porodno sobo, kjer so luči premočne za naše občutljive oči, zvoki preglasni za naša ušesa, dotiki in tkanine pregrobi za našo občutljivo kožo. Zgodi se šok in pravkar rojeno bitje si zelo kmalu ustvari vtise o svetu, večinoma negativne, ki jih lahko strnemo v nekaj skupin:
 
življenje je borba
ta svet je nevaren kraj
ne morem dobiti tistega, kar želim
najbrž z mano nekaj ni v redu
življenje je boleče
ljubezen je nevarna
nisem sprejet
ne morem dobiti zadosti ljubezni
za naklonjenost drugih se moram truditi.
 
Tako ustvarimo prvi vzorec, kateremu prilagodimo vse druge življenjske zasnove, po katerih živimo. Ti vtisi oz. vzorci nas določajo predvsem na podzavestni ravni. Če bi nas na zavestni, bi se z njimi znali spoprijeti. Vemo le, da nam določene stvari ne uspevajo in da se nam določeni principi delovanja ponavljajo, pa jih ne znamo preseči. 
 
V takih primerih se praviloma odzovemo s stavkom: "Saj sem vedel, da bo spet tako." Ker smo v manj kot 10 odstotkih zavestno bitje in v veliki meri (90 %) delujemo iz nezavednega, je v nas marsikaj, kar nas bremeni, zavira, jemlje energijo.
 
Spominske blokade, ki jih povzročijo travmatičnimi dogodki, so pogost predmet proučevanj v psihologiji. Gre za teorijo, da smo boleče izkušnje iztisnili iz spomina, ker se človek ne želi spominjati bolečine. Strah pred bolečimi spomini nam ne dovoljuje, da se jih osvobodimo, zato ostajajo shranjeni v umu in telesu v obliki bolečine in napetosti.
 
Za večino odraslih velja:
Raznovrstne blokade, nerazumevanja, neprijetni dogodki, travme, šoki in stresi so ostali zapisani v spominih našega telesa. Ker tako postanejo del nas (lahko se jih zavedamo ali ne) in ker so povezani z neprijetnimi spomini, nam neprestano črpajo energijo. Če je takih dogodkov veliko, nam ti podzavestni procesi jemljejo še več energije. To je zelo pogost razlog občutka izčrpanosti, nezadovoljstva, nejevolje, depresije, ker nam življenje enostavno ne teče, kot bi si želeli.
 
 
"Svojega otroka sem rodila s carskim rezom. Dvanajst let sem na mestu reza čutila meni tuj občutek. Med rebirthingom se je na tem delu telesa nekaj sprostilo in zdaj že nekaj časa čutim tako, kot bi se razblinila neka blokada. Občutek je lep in osvobajajoč. Ne znam pojasniti, kako se je to zgodilo, vem samo, da se je."
 
 
KAKO SI LAHKO POMAGAMO?
Če razumemo, da dihanje ni le kemični proces in da imamo življenjske energije toliko, kolikor je kvaliteten naš dih, če razumemo, da smo v življenju doživeli situacije, ko ni bilo primerno, da bi izrazili svoje trenutno čustveno stanje in takrat - večinoma nezavedno - zatrli tudi dih, kar se v našem življenju posledično odraža tako, da je dihanje postalo preplitko in prešibko, in če dopuščamo možnost, da obstajajo tehnike in izšolani strokovnjaki, ki nam pomagajo odstraniti prepreke do naših potencialov, potem smo že prehodili polovico poti. Drugo polovico prehodimo tako, da iz teorije preidemo v prakso.
 
Ena od tehnik, ki iz telesa osvobaja zadržano energijo, vezano na obremenilne dogodke, je rebirthing oziroma krožno povezano dihanje. Njeni učinki so takojšnji in ob doslednem upoštevanju navodil vodje trajni. 
 
Izučenega vodjo oz. rebirtherja na začetku potrebujemo, da nas opozarja na morebitne nepravilnosti v tehniki. Njegova vloga je tudi, da nam pomaga predihati določen proces v celoti in ga varno zaključiti. Med procesom se namreč lahko pojavijo tudi zelo boleči spomini in takrat ob sebi potrebujemo izkušenega vodjo, ki razume in ve, kaj se nam dogaja, nam je v oporo in nam zna pomagati. 
 
Po določenem številu srečanj pa to lahko postane naša lastna tehnika. Kdaj lahko začnemo na tak način dihati sami, vsakemu posamezniku priporoči vodja.
 
 
"Izkušnja rebirthinga me je tako šokirala, da sem si rekla, da bom zdaj začela reševati zadeve. Doživela sem jo tako globoko v sebi, da sem začutila, da se končno nekaj premika. Zavedam se svoje težave, zdaj pa jo tudi čutim, se je dotikam."
 
 
 
Krožno povezano dihanje med drugim vodi do teh rezultatov:
povečanje energije
občutek umirjenosti in sproščenosti
sposobnost soočanja s stresom in večje obvladovanje stresnih situacij
večji nadzor (in zavest) nad  življenjem
osvoboditev od strahov, dvomov in negotovosti
večji nadzor nad bolečino na telesni in čustveni ravni
povečanje kreativnega potenciala
širjenje intuicije in zavedanja
uvid v razumevanje in razrešitev osnovnega vzorca delovanja
pot do uspešnega partnerskega odnosa
izboljšanje medsebojnih odnosov
površno plitvo dihanje se zamenja s sproščenim naravnim
podoživetje lastnega rojstva in osvoboditev od travme prvega vdiha
 
 
Tehnika je varna in preprosta. Temelji na zavestnem dihanju, ki dihu vrne prvobitno moč, kar človeka poveže z življenjsko energijo, ki je večinoma neprebujena in neizkoriščena. 
 
Rebirthing ni ciljna tehnika – ne izberemo si vnaprej dogodka, ki se ga želimo osvoboditi. Bilo bi pravzaprav škoda, da bi se svojimi max. 5% zavesti omejili. 
 
Začnemo dihati in počakamo, kateri dogodek (čustvo, težava, blokada) se bo pojavil. Nekateri udeleženci vidijo dogodek kot na filmskem platnu, drugi podoživljajo različna čustvena stanja, tretji nimajo spominov, le počutijo se dobro.
 
 
Zakaj je tehnika krožnega povezanega dihanja koristna?
Preventivno varuje zdravje in vodi do boljšega telesnega in notranjega počutja. Tako se je mogoče osvoboditi blokad, ki so nastale v telesu zaradi fizičnih in emocionalnih stresov, s čimer presežemo omejitve, ki se jih morda niti ne zavedamo. Omogoča nam globoko raziskovanje samega sebe. Dih se odpre in začnemo dihati s celim telesom, tako kot otroci.
 
Kako poteka?
Temelj tehnike je zavestno dihanje, ki povrne dihu prvobitno moč, kar človeka poveže z življenjsko energijo, ki je večinoma neprebujena in neizkoriščena. Vsako srečanje je enkratna izkušnja. Niti dva udeleženca ne bosta imela enake, tudi za istega posameznika srečanja ne bodo popolnoma enaka.
 
Zakaj skupinsko krožno povezano dihanje?
Oblik krožnega povezanega dihanja je več. Lahko poteka kot samostojno delo, v paru ali skupinsko. Izvaja se ga lahko leže na postelji, sede, v topli in mrzli vodi, v savni in v naravi. Vsaka od oblik ima svoj namen, pri skupinski pa izkoristimo nastalo energijo skupine, kar pospeši določene procese v telesu. 
 
 
Lahko na tak način diham sam doma?
Lahko, vendar na začetku nikakor ne, temveč po času, ko to vsakemu posamezniku priporoči vodja izvajanja tehnike. Sama tehnika ni zapletena, vendar na začetku potrebujete izučenega vodjo, ki vas varno vodi in opozarja na morebitne nepravilnosti v tehniki. 
 
Njegova vloga je tudi, da vam brez težav pomaga predihati določen proces in ga varno zaključiti. Med procesom se namreč lahko pojavijo tudi boleči spomini, ko pa se nanje vezana energija na celični ravni sprosti, tega energetskega spomina ni več. Ko se znebite grobih energetskih vzorcev, nastopi čas, da začnete dihati tudi sami. Za to je potrebna določena vztrajnost.
 
 

PODATKI O DELAVNICI

Za eno srečanje smo namenili tri polne ure. Sestavljajo jih:
1. Pogovor, teoretični del, priprava na dihanje: 20 minut do 1 ura
2. Tehnika dihanja: 1 do 1,5 ure
3. Izmenjava izkušenj in diskusija, pojasnila, navodila: 30 minut do 1 ura.
Čas za izmenjavo izkušenj in diskusijo je pomemben, saj nam da priložnost, da si morebitne doživljaje med procesom razjasnimo in spoznamo, kaj so doživeli drugi. Vodja rebirthinga vam lahko tudi da navodila oziroma naloge, ki jih boste izvajali doma.
 
 
 
Opomba: Zaradi intenzivnosti dela in močnih čustvenih odzivov se delavnice v skupinski obliki ne morejo udeležiti psihiatrično zdravljeni. Delavnica ni primerna za srčne bolnike, odvisnike od drog, nosečnice, epileptike, astmatike ali za ljudi s težjimi telesnimi oziroma duševnimi težavami. Če jemljete kakršna koli zdravila ali imate kakršne koli telesne oziroma psihične težave, o tem pred prijavo na delavnico obvestite organizatorja. Delavnice se lahko udeležijo starejši od 20 let.
delavnice

o društvu

slika

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec spletne strani društva Bindu. Naša spletna stran uporablja spletne piškotke, ki hranijo vaše prednostne izbire in druge informacije ter spremljajo obiskanost spletne strani, vse z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.

Več o piškotkih