termini, cene in koordinacija:
Ksenija 040 650 665
(ob delavnikih od 13 - 15h)

drugo:
Marko 041 662 484
(ob delavnikih od 10 - 16h)

TRIMESEČNA DINAMIČNA ali DIALEKTIČNA MEDITACIJA - SKOK v RADOST

Dinamična meditacija je ena od najučinkovitejših tehnik aktivne meditacije, ki so jo prepoznali tudi številni strokovnjaki s področja psihologije, socialnega dela in medicine in jo zelo uspešno uporabljajo pri skupinskem terapevtskem delu.

To je tehnika ali metoda za ustvarjanje situacije napetosti, v kateri se lahko zgodi meditacija. Je metoda, v kateri moraš neprestano biti buden, zavesten tega, kar počneš. Ostati moraš priča, ne smeš se izgubiti. Sodoben človek večino časa preživi v navideznem miru, nenehno tlači svoje čustvene in umske telesne funkcije. V telesu nismo toliko, kot je naravno, kajti ljudje že stoletja tlačimo modrost svojega telesa. Ko se energija v vas prebudi, občutite, da pred tem v resnici sploh niste bivali, da ste bili suženj svojih predsodkov; občutite, da ste postali nekdo, ki je neomejen, nepogojen, silno močan.

Življenje je dinamično, um je tog

Življenje je živahno, igrivo kot reka, ki teče, se spušča, dela zavoje in nikoli ne miruje. Narava življenja je dinamična (dialektična), medtem ko je človeški um tog, ker je logičen. Življenje je večno gibanje, valovanje, pretakanje energije med nasprotji. Nasprotno pa človeški um deluje linearno, v ravni črti. Ker ne sprejema nasprotij, zanj velja zgolj eno - črno ali belo. Zaradi načina življenja ljudje na Zahodu večinoma živimo iz uma oz. v glavi, zato smo postali statični, rutinski, napeti, mrtvi.

Sproščanje skozi napetost

Dinamična meditacija je metoda ustvarjanja sproščenosti skozi napetost. Zato so prve tri stopnje te tehnike namenjene ustvarjanju vrhunca napetosti skozi vse nivoje našega bitja. Specifičnost dinamične meditacije predstavljajo prve tri – aktivne faze. Te so namenjene temu, da bi lahko iz sebe izvrgli vse, kar smo v življenju globoko v sebi potisnili, da bi se prilagodili okolju in družbenim pravilom. A naši strahovi, jeza, bolečina in druge emocije ne izginejo, s tem ko jih potisnemo. Zadržujejo se v naši energetski strukturi, medtem ko jih sami navzven prikrivamo - z nasmeški, resnostjo, strogostjo ali kako drugače. Vse potlačeno pa v nas ustvarja uničujočo notranjo napetost, iz katere izvirajo najrazličnejša bolezenska stanja.

Potrebno je 'eksplodirati'

Dinamična meditacija traja 60 minut. Razdeljena je na pet različnih delov. Prvi trije deli imajo namen odpreti neskončni vir energije v telesu, ki se nahaja pod popkom, in je znan tudi pod imenom hara. Zadnji fazi sta uvod v meditacijo.

Tehnika dinamične meditacije je ustvarjena tako, da sprejema vašo nevrozo, anksioznost, zmedenost in jo poskuša osvoboditi skozi katarzo. V vas se sprosti vse, kar je skrito, in se mora osvoboditi.

5 FAZ dinamične meditacije

1. Kaotično dihanje

Dihanje je globoko povezano z vašim mentalnim stanjem. Če spremenite dihanje, lahko spremenite tudi stanje uma. Namen kaotičnega dihanja je spremeniti (uničiti) vse vaše stare navade in osvoboditi potlačene emocije, ki se zdaj gibljejo v telesu. Povečanje kisika istočasno pripomore, da se v telesu poveča pretok elektrike oz. bioenergije, kot je nekateri imenujejo, ki vam pomaga, da se lahko premikate globlje skozi telo.

2. Katarza

V tem delu ’tečete’ s svojimi emocijami. Sebe izražate skozi jok, ples, kričanje, skakanje, smejanje. Vstopate v avtentično spoznavanje sebe. In hitro boste prišli v izvor, iz katerega prihajajo številne potisnjene stvari. Ko se jih osvobodite, se počutite razbremenjeno. Novo življenje bo vstopilo v vas. Novo rojstvo bo zavzelo svoje mesto.

3. Zvok HOO

V tem delu se uporablja zvok ’hoo’. Ta zvok aktivira spodnji del telesa in proizvaja subtilne vibracije in notranji energijski tok vas povsem spremeni. Izvajate ga skupaj s skakanjem.

4. Tišina

Četrti del je skok v meditacijo. Morate se popolnoma zaustaviti, ne delati nič. Absolutno mirovati. Ko se energija dviga, človek postaja vse bolj tih. Postali boste breztelesne priče v stalni budnosti. S samim seboj. V trenutku ZDAJ. To vas bo naredilo zavestne.

5. Slavje

V tem zadnjem  delu plešemo, slavimo globoko blaženost, ki jo doživljamo. Dogaja se nekaj, česar se ne da izreči. Ko se vam to zgodi, potem nikoli več ne boste isti. Ne gre zgolj za eno izkušnjo, to je rast. Notranja rast - in ko enkrat odrastete, potem ne morete več rasti. Človek mora odrasti, da bi bil združen, da bi postal celovit, da bi bil zdrav. Prerojeni boste. To je smisel meditacije.

Učinke dinamične meditacije bi lahko na kratko strnili v naslednje:

• energizira in sprošča telo

• izvrže kronični in trenutni stres

• harmonizira pretok energije

• budi življenjsko energijo (kundalini) in speče potenciale

• odpira center življenjske moči (haro)

• intenzivira zavestnost/prisotnost

O VODJI

Dinamično meditacijo bosta vodila Bodin in Kristina De Ventus.

Bodin, snovalec metode Ishmech in drugih tehnik osebnostnega razvoja, diplomiranec ameriškega inštituta za kvantno psihologijo, diplomiranec londonske šole holističnega rebirthinga, diplomiranec intenziva razsvetljenja ter udeleženec številnih izobraževanj za psihodramo in francoske šole clearinga, je svoje življenje posvetil osebnemu razvoju in preučevanju starih tradicij, kultur in znanj.

To, da je dosegel globoko stanje in razumevanje esence, dokazuje učinkovitost njegovih metod in tehnik dela, ki v izredno kratkem času posamezniku omogočijo doživetje in postopno razumevanje bistva. Bodin metode izvajanja zasnuje tako, da v popolnosti ohranijo svoj osnovni namen oz. končni cilj, način izvajanja pa približa sposobnosti razumevanja današnjega zahodnega človeka. Kundalini energijo ima trajno odprto 25 let.

Njegovo vodilo je: "Ne verjemi nič*, preveri** vse."

*Ne verjemi nič pomeni, da ne sprejmi kot resnico ničesar, kar si kadarkoli slišal, prebral, videl o tem ali ti je kdorkoli povedal. Tudi tega, kar je povedal Bodin sam, ne sprejmi kot resnico. Ne verjemi nič.
**Preveri vse pomeni, da spoznaj sam, preizkusi in točno sledi danim navodilom. Tako boš sam vedel, kaj je res.

Kristina De Ventus, plesalka in plesna pedagoginja s statusom Ministrstva za kulturo, je kot balerina spoznala telo in gibanje do maksimuma zmožnosti. Danes kot edina trenerka gibalne metode Ishmech udeležence z unikatnimi metodami na pospešen in varen način popelje preko blokad fizičnega telesa do stanja predaje, ko vse postane eno, popolnost trenutnega. Tudi ona ima trajno odprto kundalini energijo in je usposobljeni vodja aktivnih meditacij.

Datumi delavnic

poletni kampi 2019